Lifestyle | Parenting | Food Lover. Loves to bring my kiddo's to travel even though just a local trip with small budget.

Sambal sardin hancur

Zie Azi | 30 November 2015,14:10 |
Inspirasi dari salah satu blog, dah lama teringin nak buat. Memang tak pernah cuba, tapi kali ini mesti cuba. Malam tadi tercapai juga hajat di hati nak buat sambal sardin hancur ni. Husband pun tak pernah makan. Makan dengan nasi panas sepinggan tak cukup, sekali 3 kali tambah. Sungguh selera husband makan. Sedap la tu, Firstly try dan make something special with sardin

Bahan-bahan seperti di bawah :

 

sambal sardin hancur

sambal sardin hancur 
 Tumbuk bawang, cili padi dan bawang putih tadi. Nampak geram je dengan biji-biji cili tu.

sambal sardin hancur
 Tumis bahan tumbuk tadi, dah pecah minyak. Masukkan sardin dan hancur-huncurkan dalam kuali. Ada sesetengan hancurkan dalam mangkuk dulu, tapi bagi saya tak nak hancur sangat jadi saya masukkan terus dalam kuali hancur pakai sudip. Letak sedikit garam dan penambah perasa.

sambal sardin hancur
Nak sedap curah air asam jawa

sambal sardin hancur
 Dah siap Sambal sardin hancur

* Tips : Nak jadi kering macam ni, buang sos sardin dan ambil isi ikan sahaja.

sambal sardin hancur
 Lazimnya, kawan sardin adalah telur dadar. goreng telur dadar sepukul.




-zie-
.............................

Tag : Resepi
14 Komen untuk "Sambal sardin hancur"

sodapnya...

http://jmbelog.blogspot.my/

Sedapnyeeeee...

JOM JOIN GA LIKE DAN MENANG PS IKEA PERLIS
BANYAK HADIAH BAKAL DIMENANGI DGN MUDAH :)
http://ekinrazallibisnes.blogspot.my/2015/11/like-dan-menang-hadiah-misteri-rm1000.html

tengok sardin, terinagt dekat rumah...tak sabar nak balik

simple menu, tapi kadg2 menyelerakan

Dah lama tak makan sardin...bujang ni makan nasi putih ngan telor je/

Musim2 hujan ni, memang makan sardin dgn telur jerlaa biasanya. :)

ya betoi.. kalo xdak selera dan jemu.. makan sardin memang syiooook..
layan kot tapi jangan selalu ye kak tak elok =)

kadang2 teringin nak makan sardin..telo dadar pun jadilah.

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top