Jepun Mari

Lifestyle | Parenting | Food Lover. Loves to bring my kiddo's to travel even though just a local trip with small budget.

Salam Ramadhan al-mubarak

Assalamualaikum


Salam pagi jumaat, salam ramadhan al-mubarak, esok kita dah masuk bulan Ramadhan. Malam ni dah start terawih. Inilah tahun pertama sambut bulan Ramadhan tanpa 'mak'

Rumah mak bukan jauh nou pon, kejap2 balik, sikit2 balik kamponggggg, kampong sebelah jew, flash jamban pon boleh dengar hohoho kampong Gombak tu haaaa.

Tak tahu nak describe macam mana, biasa bangun sahur mak mesti dah siap masak, dengan air panas, milo, paling kurang pun teh o. Makanan panas dah siap terhidang atas meja, konon nak bangun awal nak tolong mak siapkan sahur, kang tiba2 mak jerit je dari bawah 'bangunnnn,bangun sahur' Walaupun dah kahwin macam ni, dah beranak pinak, dah jadi mak2 orang, sahur still mak siapkan. Korang pun sama kan, kan, sahur mak siapkan. Kita ni tolong yg hujung2 je. Ambik cawan pinggan, gosok2 mata terus makan, dengan taik mata selepet. euwww

Niat hati memang nak tolong mak prepare sahur, kita ni dengan anak kecik, tergerak sikit anak jaga, pantanggg takde orang kat sebelah, tahu2 je takde orang kat sebelah, yg sorang nak main siku, yg sorang nak main perut. Ingat lagi, kalau sahur dulu siap bawak makanan sahur kat tilam, makan la kat sebelah anak. Makkkkk ni la yg banyak tolong. huh cedih.

Abah tu kalau sahur mesti nak makan yg panas, nasi baru masak, lauk baru masak. Taknak dia lauk buka semalam panaskan, paling kurang ikan goreng tu mesti baru goreng panas. Air pun nak air panas, takkkannn sahur nak minum milo ais kot. mau terkezut beruk pagi2 minum ais. 

sekarang anak2 la yg tengokkan, abah tu makan pe. Kadang2 terbayang kelibat arwah mak mundar mandir dalam umah, sibuk masak itu ini, kemas umah, kalau time nak dekat puasa ni, sibuk la dia turunkan langsir, basuh langsir la, masak rendang la.

Rindu sangatttt kat 'mak'

Rindu yg paling sakit adalah rindu pada orang telah meninggal dunia. al-fatihah, sentiasa merindui sampai bila-bila

Ni kat opis ni, dah start cerita mak-mak diorang masak rendang. sedih lagi.


Selamat menyambut ketibaan ramadhan, selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ramadhan kali ini membawa keberkatan dan kerahmatan kepada kita semua. ahlan wasahlan ya Ramadhan al-mubarak 

Ramadhan karem


11
Back To Top