Jepun Mari

Lifestyle | Parenting | Food Lover. Loves to bring my kiddo's to travel even though just a local trip with small budget.

Fina 4 tahun

12 November 2017 genap Fina 4 tahun. Baru cukup umur budak si dagu runcing ni .. 
Tunggu November baru nak sambut birthday. 

Tahun depan dah pre school, tah macam mana gaya nanti pun tak tauuuuuu, anak dara ni kalau bangun pagi suka melalak tah hape tak kena pon tak sure. Celik mata.. nangis.... memang pael dia gitu suka melalak.

Tahun ni sambut birthday share gan Aisyah anak Yop (cousin). Diorang ni beza sehari lain tahun. Dia buat makan2 sikit kat rumah dia kat Puchong, then jemput sedara mara yg rapat. 

Fina 4 tahun

Senang cakap, 1st time la Aisyah sambut birthday, kakak Fina tumpang kek Aisyah. 
Seronok sangat Yop dapat sambut birthday anak, lama tunggu 9 tahun baru merasa, itu pun jenuh la buat rawatan sana sini, duit usah cakap la beribu2 habis. Janji Allah tu tepat, antara cepat dengan lambat. Kalau Allah kata kun fayakun tercipta la dia. Buat rawatan dengan Dr.Hamid Arshad baru berhasil. 9 tahun menunggu, lahirnya Aisyah yg sangat comel.. Alhamdullilah.. tumpang gembira untuk Yop dan kak Uji.

Semoga Aisyah jadi anak yg baik, anak yg solehah & membahagiakan ummi dan abah.. 

Fina 4 tahun
merasa onyang tengok cicit dia sambut birthday.

Sejak arwah mak takde ni, tak tahu nak start dari mana, kalau dulu every year mesti buat majlis untuk sambut birthday cucu dia, mak suka buat makan2 lepas tu jemput sedara mara, jiran gan kawan2 dia datang umah, anak murid mak pun ada yg datang.. 

Now tak happy macam dulu, walaupun hati tu rasa gembira tapi paling tidak pun sikit mesti ada rasa unhappy.. Tak sama touch seorang mak gan handle sendiri.  Berbeza sangat. 

Fina 4 tahun

chicken wrap yg sedap, geram aku gan chicken wrap ni. 
Masa nak balik kak uji (wife Yop) suruh tapau yg berkenan. Aku dah tapau masukkan dlm plastik 3 ketul, sekali sembang sana, borak sini langsung tertinggal.. Marah dengan diri sendiri, careless sangat. nasib tak kempunan sangat sebab dapat la makan seketui. Jadi la buat basah tekak.

Fina 4 tahun

menu hari tu nasi arab, pulut kuning, rendang ayam, speghetti carbonara, brownis.. eee banyak sangat tak lalu nak menyebut.

Fina 4 tahun
seketul chicken wrap ni jela merasa.

Fina 4 tahun

before start, baca doa dulu.
Doa yg baik untuk anak2 ni, membesar dengan sihat, menjadi anak yg solehah, di perluaskan rezeki, berjaya dunia dan akhirat. amin ya rabbal alamin.

Fina 4 tahun

kek ni  baru amik kat kedai, pacakkan lilin turn 1, time snap picture terus gedebuss jatuh, tu pasal tiang senget nak tumbang, nasib laju aku snap dapat la picture kek ni

Fina 4 tahun

Azreq ni tak faham dengan perangai dia, semua benda tak kena, nak tengok tv semua orang di suruh tepi. Faham la kan rumah tak besar, pusing2 area situ jugak.. nanti sikit cranky..
Bengkek je hati dengan perangai Azeq, geram pulak rasa nak mencubit.
Kalau anak buat hal macam ni, memang tak duduk lama, habis birthday party terus balik.
Dalam kereta siap kou, dengor la syarahan mak kou ni sampai balik.

Dia dulik per, masuk keta terus membuta, tengok seat belakang dua2 ekor membuta.. kadang2 nak marah pun tak sampai hati, dia tak selesa duduk ramai2 orang macam tu. rimas!! 
Pe boleh buat, angkut anak2 jumpa sedara, kalau tak macam ni memang tak kenal saudara.

Fina 4 tahun
comotnya budak ni, dah sikat cantik2 rambut dia nanti dia kucar kacirkan, jadila rupa professor gila

dapat present dari Tok Izan (adik mak) terus suruh bapak dia tiupkan, semput nak tiup benda alah ni sampai besor, mesti dia ingat kolam yg tiub tu, sekali dah tiub... gajah yg dapat hahahaaaa

Fina 4 tahun
ni malas nak introduce.. yg paling over, NENEK yg pegang handbag..

Fina 4 tahun

Mama gan abah pun ada hadiah untuk Fina, kalau harap bapaknya memang tak berhadiah anak tu. Kita je nak kena fikir dari A sampai Z.

So, ari tu petang balik keje terus gi Aeon cari hadiah untuk Fina. Sampai umah mak Itam dah lewat around 6:30ptg macam tu baru dapat ambik diorang, itu pun dua2 dah tunggu mama kat pintu.. Dari parking kereta memang nampak rumah mak Itam. Pegang je grill pintu dgn harapan mama datang cepat.. Sedih!!  Sebab tu la kalau boleh taknak amik anak lambat.. Kesian!! 

Dah beli hadiah sorokkan dalam bonet keta, 2 hari hadiah ni duduk kat bonet kereta. Plan nak bagi time kat umah yop nanti. Belikan Fina set playdoh. Untuk Azreq pulak belikan tabung, biar dia belajar menyimpan..

Now, kalau sorang dapat hadiah sorang lagi mesti nak jugak, belikan la pe2 sebagai hadiah kang tak tentu pasal hamuk satu rumah.

Fina 4 tahun

Sampai rumah dah tak sabar dah nak bukak segala hadiah yg dia dapat tadi.
Macam2 present dapat, anak gurgirl senang nak cari hadiah, bagi bantal peluk pun dah cukup suka.
Bagi bear kecik yg ada tali boleh lekat kat cermin tu pon dia bawak kehulu hilir, kendong macam baby.
Ada ari tu nak di rendamnya dalam bilik air, mejeriitttttttt aku.
Dia cakap 'baby dia tak mandi lagi' huwaaaaaa

Malam aku tido awal, serah take over jaga anak2 kat bapaknya. Subuh aku bangun pagi nak keluar bilik, nampak benda besor terconggok depan pintu. Terkejut beruk aku rasa nak pitam, makkkk jembalang !! tak cukup tanah nak lari, macam2 perasaan ada, nak pengsan berak kencing, sekali ternampak belalai gajah ni terjulur terjelir. 

Allah.. belon mainan dia yg gajah ni di letaknya depan pintu. Aku ingat hantu. Urut dada aku. Dia kalau suka mainan bawak ke tido . 

Punya geram, aku tumbuk2 gajah ni, aaaar hambik kou!!
Elok dia melantun2. jatuh.. bangun.. jatuh..bangun!!

Fina 4 tahun
anak bapak

tengok! tengok !
betul tak daddy girl.. muka pun sama.. kalau pakaikan bapaknya tudung dah rupa Fina
Orang kata kalau anak perempuan ikut muka bapak SEJUK..

anyway HAPPY BIRTHDAY FINA cayang..
We love u soooo much.. semua sayang Fina
Semoga membesar dengan sihat, berjaya dunia & akhirat dan sentiasa membahagiakan mama & abah..


-zie-
10
Back To Top